БУЛЛІНГ В НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ? ЩО РОБИТИ?

Так от, сьогодні всі види буллінга підлягають адміністративній відповідальності. Справа в тому, що 19 січня 2019 р. вступив в дію закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії буллингу (цькуванню)».

Визначення буллінга

Розібратися в тому, що таке буллінг (цькування) нам допоможе ч. 1 ст. 1 Закону України "Про освіту". Тут розглянуте нами поняття визначено як такі дії (або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які характеризуються психологічним, фізичним, економічним, сексуальним насильством. Буллінг – це не тільки особистий вплив на людину, але і з застосуванням засобів електронних комунікацій. Здійснене воно може бути відносно малолітньої або неповнолітньої особи та (або) такою особою в адресу інших учасників освітнього процесу. І як підсумок – потерпілий переживає стрес, який шкодить його фізичному чи психічному здоров'ю.

«Жертви» буллінга – не обов'язково діти. Це всі без винятку учасники освітнього процесу (в тому числі батьки та педагогічні працівники).

Запам'ятайте основні ознаки буллінга:

- він повторюється постійно (систематично);

- що відбувається розгортається між двома сторонами: є потерпілий (жертва буллінга), є кривдник (буллер), присутні спостерігачі (їх може і не бути);

- це такі дії (або відсутність дій) з боку ображаючого, внаслідок яких жертва переживає психічної та / або фізичної травми, піддана приниження, відчуває страх, тривогу, змушена підкорятися інтересам буллера; дії, внаслідок яких відбувається соціальна ізоляція постраждалої людини.

Як відповідати будемо?

Поговоримо про відповідальність за буллінг (цькування). Вона тягне пред'явлення штрафу в обсязі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це сума від 850 до 1700 грн). Або ж залучення буллера до громадських робіт від 20 до 40 годин. Це зафіксовано у статті 173-4 КУпАП.

Якщо кривдників було кілька (тобто, це група), або якщо цькування мала місце багато разів протягом 1 року після застосування адміністративних стягнень, тоді порушників чекає штраф вже в більших розмірах: від 100 до 200 НМДГ (1700-3400 грн) або громадські роботи в межах 40-60 годин.

У разі, якщо кривдники – це неповнолітні або малолітні громадяни від 14 до 16 років, виплачувати штраф або відпрацьовувати на благо суспільства доведеться їх батькам.

Бачили факт буллінга, але вирішили зберегти це в секреті? А даремно... Так, наприклад, відповідальність за замовчування факту цькування глава навчального закладу заплатить 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Другий варіант відповідальності - виправні роботи (30 днів), з утримання 20% зарплати. З цього випливає, що директор навчального закладу зобов'язаний повідомити Національної поліції України про факти буллінга.

Саме у керівника навчального закладу є необхідний обсяг повноважень, для того, щоб забезпечити в навчальному закладі атмосферу безпеки, зосередити учнів на освіту і виключити буллінг і насильство.

Так, директор зобов'язаний виробити і опублікувати план заходів, що дозволяють запобігати та протидіяти цькуванню в дітей у підконтрольному йому закладі. Директор приймає і розглядає заяви про випадки буллінга учнів і встановлює необхідність проведення розслідування.

Також директор навчального закладу:

- собирает комиссию для анализа случаев буллинга, в рамках которой члены комиссии решают, какие меры предпринять по результатам проведенного расследования;

- контролирует, чтобы учащиеся, которые совершили или пережили буллинг – получили необходимую в каждом конкретном случае консультацию психолога;

- незамедлительно передает информацию соответствующим подразделениям Национальной полиции Украины а так же службе по делам детей о том, что в учебном заведении был факт буллинга.

Необхідно, щоб правила поведінки в навчальному закладі були загальнодоступними, їх суть повинна бути донесена учням та членам колективу. Інформацію необхідно розмістити на веб-сайті в мережі Інтернет. Тут же адміністрація зобов'язана розмістити план дій для запобігання буллингу. Важливо подати інформацію доступною мовою: куди жертва буллінга або її батько може відправити заяву про випадки цькування, приниження, фізичного / психологічного насилля. Важливо забезпечити конфіденційність звернення.

Обов'язки педагогічного колективу

Профессия педагога – это в первую очередь уроки, тетради, книги. Согласитесь, для многих из нас учителя становились авторитетными друзьями, близкими по духу людьми. Поэтому педагог обязан защищать учеников от любых проявлений агрессии, психологического давления, физического насилия. Доносить некорректность таких действий, крайне отрицательно отзываться и предотвращать вредные привычки у учеников. Если педагог становится свидетелем унижений, агрессии, травли – он должен любыми действиями прекратить происходящее и сообщить директору об увиденном.

Адвокати радять: проведіть бесіду зі своєю дитиною. Роз'ясніть, що якщо дитина бачив, як когось кривдять, принижують, б'ють - обов'язково потрібно повідомити про це дорослим (батькам, вчителю, директору школи).

Сам учень має право звернутися до:

- Національну поліцію України за номером гарячої лінії 0-800-50-02-02 (безкоштовно).

- Національну дитячу «гарячу лінію» за номером 116 111 (безкоштовно).