Чи впливає карантин на зміну термінів подання податкових звітів? 

Незважаючи на те, що зараз діють обмежувальні заходи, пов’язані із карантином, ці обставини не звільняють суб'єктів господарювання від подання податкової звітності. Виключенням є подання річної декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб за 2019 рік, строк подачі якої перенесено до 1 липня 2020 року замість до 1 травня 2020 року. Для іншої податкової звітності строки поки що не змінюються. Проте, на певний час відповідальність за певні порушення буде скасована. 

Штрафи за порушення податкового законодавства не будуть накладатися з 1 березня по 31 травня 2020 року. Це стосується і самих строків подачі звітів. 

Важливо знати, що такі послаблення актуальні не для усіх порушень. Незмінними залишаться санкції, які накладаються через порушення строків декларування ПДВ, рентної плати та акцизного збору.Згідно змін до законів, прийнятих Верховною Радою 30 березня, діятиме звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік, а також - консолідованої фінансової звітності за 2019 рік разом із аудиторським звітом.

Це означає, що для підприємств не буде покарань, якщо цю звітність вони оприлюднять у період дії карантину, чи упродовж 90 календарних днів з дня, наступного за днем завершення такого карантину, але не пізніше 31 грудня 2020 року.