New article

У школі діти можуть просто пустувати і вдаритися або вдарити когось випадково. Також, на жаль, не так вже й рідкісні випадки прояву агресії по відношенню до товаришів за навчанням, наслідком якої може бути фізична травма.

Перелік дій у вищеописаних ситуаціях зафіксовано у Положенні про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу, затвердженому наказом Міносвіти від 31.08.2001 №616.

Найголовніше, що повинен зробити педагог - організувати термінове надання потерпілому медичної допомоги учневі (або оперативно доставити його в лікарню).

Для подальшого розслідування випадку (якщо це буде необхідно), педагог повинен забезпечити збереження обстановки на місці такою, якою вона була при нещасному випадку (крім ситуацій, коли збереження обстановки може загрожувати безпеці інших).

Після цього педагог зобов'язаний терміново повідомити керівника навчального закладу про те, що трапилося.

Керівник зобов'язаний:

  1. усунути всі небезпечні для життя обставини, що сприяють отриманню травм
  2. повідомляти батькам (опікунам) про те, що трапилося
  3. направити звернення в лікарню, щоб отримати медичний висновок про стан здоров'я дитини
  4. протягом доби створити комісію з розслідування випадку (з мінімум 3 чол.) і провести розслідування
  5. якщо нещасний випадок стався внаслідок бійки, правопорушень під час навчального процесу, директор повинен повідомити про це правоохоронним органам.

Зазначимо, що організація медичного обслуговування в навчальних закладах описана в двох законах: "Про загальну середню освіту" (ст. 22) і "Про освіту" (ст. 77).

Бережіть себе і близьких, а у проблемних випадках - знайте свої права, або ж звертайтесь до адвокатів за кваліфікованою допомогою.