Паспорт вакцинації: як це працює і як допомагає в поїздках за кордон?

Паспорт вакцинації: як це працює і як допомагає в поїздках за кордон?

Дмитро Майстро, партнер ЮК "Майстро і Беженар", адвокат

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Враховуючи пандемію, реалізація права на свободу пересування обмежується. Це стосується  запровадження певних правил в’їзду в світові країни. Так, на сайті МЗС регулярно оновлюються статуси країн, щодо заборони/дозволу в’їзду іноземців. Отже, перетинаючи державний кордон слід перш за все перевірити можливі обмеження. 

Розглянемо на прикладі Туреччини. З 01.06.2021 р. Туреччина запровадила нові правила в’їзду в країну. Для перетину турецького кордону необхідно виконати одну з умов (мати один із зазначених документів):- документ про вакцинацію від COVID-19, зроблений не раніше ніж за 14 днів до приїзду в країну;- документ, який засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх 6-ти місяців;- негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до приїзду;- експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2, зроблений не пізніше ніж за 48 годин до приїзду.Діти до 6 років та транзитні пасажири звільняються від цих зобов’язань.

Отже, виникає логічне питання відносно підтвердження вакцинування від COVID-19. В цьому аспекті слід зазначити, що громадяни, які отримали  дві дози вакцини проти COVID-19, можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію – документ, в якому міститься інформація про зроблене щеплення і який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я, зокрема в сімейного лікаря, для пред'явлення за потреби при перетині державного кордону. 

Можу визначити такі ключові аспекти:

1. Існують різні інтервали між дозами вакцин. 2. Свідоцтво вакцинації від коронавірусу видають після отримання пацієнтом двох доз щеплення. Саме тому термін видачі свідоцтв у всіх різний та залежить від пройденої Вами вакцини.3. МОЗ не встановлював ніяких 14 днів для звернення для отримання свідоцтва.4. Після вакцинування треба звертатися до сімейного лікаря та надати копію закордонного паспорта для правильного введення інформації, що є важливим при перетину кордону.5. Свідоцтво дає право на перетин кордону та в’їзд не до всіх країн, а лише для тих, які його визнають.

Разом з цим, зосереджую увагу на тому, що не можна плутати свідоцтво про вакцинацію із паспортом вакцинації (ковідним паспортом). Зокрема, Європейський союз вводить з 1 липня єдиний внутрішній ковідний паспорт (цифровий ковідний сертифікат). Щодо нашої країни, то станом на сьогодні триває розробка такого документу, який має запрацювати найближчим часом у «Дії». До зазначеного сертифікату потраплятимуть громадяни, які:

- отримали повний курс вакцинації;- мають негативний ПЛР-тест (термін дії цього сертифікату буде 72 години з моменту взяття зразка;- перехворіли, і про них внесені дані у електронну систему охорони здоров’я як підтверджений випадок лабораторно (180 днів – з моменту отримання лабораторного підтвердження).

Також, на момент підготовки цього матеріалу Міністерство цифрової трансформації України заявило про  відкриття з 1 липня реєстрації на бета-тестування ковідних сертифікатів, що підтверджують статус про вакцинацію в застосунку «Дія». Слід зазначити, що Україна одна з перших країн, яка розпочала комунікацію з командою ЄС щодо впровадження ковідних сертифікатів.Отже, готуючись до подорожі за кордон слід враховувати викладені нюанси та подбати про належне документальне оформлення проведення вакцинування. 

Стаття підготована та розміщена у виданні "Юридична газета", липень 2021