Позбавлення батьківських прав на тимчасово окупованих територіях

Позбавлення батьківських прав на тимчасово окупованих територіях

На окупованих територіях відбувається залякування населення окупантами. Вони намагаються вплинути на батьків дітей тим, що позбавлять їх батьківських прав, у разі, якщо їхні діти не підуть до шкіл під управлінням окупантів восени.

Партнер команії "Майстро і Беженар" адвокат ДмитроМайстро спільно із проєктом "Перевірено.Запоріжжя" зазначає, що залякування є абсолютною маніпуляцією! 

- Позбавлення батьківських прав може відбутися тільки у судовому порядку. Більше того, для цього необхідні певні підстави, - зазначає Дмитро Миколайович. 

 Стаття 164 Сімейного кодексу України говорить, що: 

1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона чи він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

У даному переліку дійсно говориться про позбавлення батьківських прав у випадку ухилення батьків від виконання своїх обов’язків щодо забезпечення здобуття дитиною повної загальної середньої освіти. Але це можливо тільки в судовому порядку! 

Дмитро Майстро підкреслив, що на тимчасово окупованих територіях окупанти і всі, хто вчиняє колабораціоністські дії, не мають ніяких прав проводити будь-які юридичні діі щодо громадян України. Окупанти не можуть і не мають права проводити будь-які суди стосовно прав та інтересів громадян України.