Право на землю тепер переходитиме разом із правом на нерухомість

Право на землю тепер переходитиме разом із правом на нерухомість

8 вересня 2021 року Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким право власності на земельну ділянку надається особі разом із правом власності на нерухоме майно, яке розташоване на ділянці.

Даний закон нарешті дозволяє позбутися прогалин у правовому регулюванні питань, пов'язаних із оформленням та переходом прав на ділянку у разі придбання права власності на нерухомість, рорзміщену на ній. 

Відтепер встановлений порядок одночасного оформлення прав на земельну ділянку та на споруду, яка на ній стоїть. Діє також і зворотній порядок переходу прав: отримуючи у власність земельну ділянку, особа одночасно отримує у власність і нерухоме майно, яке на ній розташоване. 

Правило не діє у разі купівлі-продажу квратир у багатоквартирних будинках, а також не стосується земельних ділянок, що знаходяться в державній або комунальній власності. 

Окрім того, Закон доповнює ст. 120 Земельного кодексу новою частиною (ч. 14), яка визначає, що предметом угоди, яка передбачає перехоід права власності на об'єкт нерухомого майна, іншу споруду або окрему долю в праві загальної власності на такий об'єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці, що знаходиться у власності відчужувача, має бути також така ділянка (чи окрема доля в праві загальної власності на неї).

Важливою умовою такої угоди є одночасний перехід права власності на таку земельну ділянку від вудчужувача до набувача такого об'єкту нерухомого майна.

Відповідні зміни внесені також і в ст. 377 Цивільного кодексу, ст. 7 Закону України "Про оренду землі" з метою конкретизації норм і безспорність правового регулювання.