Правовий статус Covid-сертифікатів в Україні

Правовий статус Covid-сертифікатів в Україні

Вікторія Гамаюновастарший юрист ЮК "Майстро і Беженар" 

У зв’язку із пандемією короновірусної хвороби виникає необхідність обмеження деяких прав громадян. Це вимушені кроки, адже відповідно до Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Уникнути відповідниих обмежень можна шляхом отримання COVID-сертифіката або міжнародного свідоцтва про вакцинацію. У цьому матеріалі поговоримо про COVID-сертифікати та про те, які права вони надають.

1. Що таке COVID-сертифікат?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України (далі – КМУ України) від 29 червня 2021 року № 677 «Деякі питання формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби», COVID-сертифікат – документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держави, містить персональні дані власника і передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його належності власникові. 

2. В чому відмінність між COVID-сертифікатами та міжнародним свідоцтвом про вакцинацію?

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (далі – Свідоцтво) – документ, в якому міститься інформація про зроблене щеплення і який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я, зокрема в сімейного лікаря для подальшого застосування. Разом з цим, свідоцтво вакцинації від коронавірусу видають після отримання пацієнтом двох доз щеплення. Саме тому термін видачі свідоцтв може різнитися в залежності від обраної вакцини. Варто зазначити, що Свідоцтво дає громадянам право на перевезення транспортом, на подорож за кордон (інформацію про  перелік країн, які визнають міжнародне свідоцтво про вакцинацію можна переглянути на сайті tripadvisor.mfa.gov.ua), на відвідування заходів та торговельних мереж тощо.COVID-сертифікат – це захищений документ у телефоні, на папері чи на іншому носії, який можна завантажити через Портал електронних послуг Дія або в мобільному додатку «Дія». Його можна сформувати після отримання однієї або двох доз вакцини, і тому існує: - «Жовтий» СOVID-сертифікат – підтверджує  факт отримання 1-ї дози щеплення і діє 120 календарних днів від цієї дати;- «Зелений» COVID-сертифікат – підтверджує факт отримання повної вакцинації і діє  365 календарних днів від дати останнього щеплення. Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозної вакцини Janssen та двух доз дводозних вакцин: Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac.

3. Які бувають COVID-сертифікати

Сертифікати бувають внутрішні і іноземні Внутрішній COVID-сертифікат України (далі - внутрішній сертифікат) – сертифікат, виданий в Україні та призначений для використання на території України, який формується у разі виявлення бажання запитувача, підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби та не містить медичних даних власника; невід’ємною частиною зазначеного сертифіката є відцифрований образ його обличчя, що відображається в е-паспорті/е-паспорті для виїзду за кордон.Іноземний COVID-сертифікат (далі – іноземний сертифікат) – сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або методом Ag-RDTs або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держав – членів довірчої мережі Європейського Союзу або уповноваженою установою іноземної держави, з якою Україною укладено міжнародний договір про взаємне визнання. На момент підготовки матеріалу з міжнародним COVID-сертифікатом можна вільно подорожувати до щонайменше 43-х країн та користуватися ним всередині цих країн для входу на публічні заходи, до кафе, кінотеатрів і т.д.

4. Як отримати Сертифікат?

Сертифікат можна завантажити через Портал електронних послуг Дія або в мобільному додатку «Дія» після отримання першої вакцини, або проходження курсу із двох вакцин.

5. Переваги, які надає COVID-сертифікат

- користування міжрегіональним транспортом у регіонах із жовтим та червоним рівнем епіднебезпеки;- можливість подорожувати Укрзалізницею;- користуватися авіаперевезенням;- відвідувати заклади громадського харчування, ресторани тощо.

Окрім цього, слід звернути увагу на рішення регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Так, 22 жовтня відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області. Серед рішень, що були ухвалені комісією, були такі, що стосувалися нових обмежень на транспорті та стосуються регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом на автобусних маршрутах та залізничним транспортом на внутрішньообласних (міжміських та приміських) маршрутах. З 28 жовтня обов’язковим є пред’явлення COVID-сертифіката, або іншого встановленого документа водію для реалізації відповідного права. 

Підсумовуючи можемо зазначити, що на відміну від Міжнародних Свідоцтв про вакцинацію, Covid-сертифікати надають можливість громадянам реалізовувати значну частину прав не лише після проходження курсу вакцинації, а й у разі одужання від хвороби, або отримання негативного тесту. Станом на сьогоднішній день існує ряд проблем у процедурних моментах роботи мобільного застосунку, але ж, будемо сподіватися на їх скоріше вирішення. 

Якщо вам необхідна консультація юриста в Запоріжжі щодо ковід-сертифікату, звертайтеся до нас, з радіфстю надамо вам усю інформації.