Що робити, якщо вас зупинив поліцейський на вулиці під час карантину?

Що робити, якщо вас зупинив поліцейський на вулиці під час карантину?

Актуальне питання, тим більше, що зараз не завжди спілкування поліцейськими і громадян вдається спокійним і виваженим. Усі на емоціях.

Головне - зберігайте спокій та поцікавтеся, з якої конкретної причина вас зупинили , що саме ви порушили.Надмірна зухвалість та підвищений тон може зіграти вам не на користь, тому говоріть спокійно, ввічливо, без використання ненормативних слів (інакше можете заробити ще один протокол - за злісну непокору законному розпорядженню чи вимогам поліцейського).

Якщо в процесі розмови ви впевнилися, що дійсно щось порушили, то спробуйте вивести ситуацію на усне попередження. Якщо ж поліцейськй на це не погоджується і все ж таки націлений на складання протоколу - тоді вам важливо знати кілька моментів щодо своїх прав:

- поцікавтеся ПІБ, званням та посаою поліціянта, попросіть посвідчення та запишіть усю ці інформацію.- при складанні протоколу внесіть інформацію про грубе поводження з вами (звісно, у разі, якщо так і було), вимагайте адвоката ( разі якщо вам не надали можливість отримати правову допомогу, в протоколі вкажіть, що скористатися послугами адвоката так і не вдалося), внесіть в протокол прізвище свідків, якщо вони є- якщо вам не були оголошені ваші права - це теж порушення з боку поліцейського, зазначте це в протоколі- знімайте на камеру все, що відбувається під час спілкування з поліцейськими (ви маєте на це повне право. 

У разі спроб обшуку чи огляду вашого майна - категорично не погоджуйтеся, адже це має відбуватися тільки при наявності понятих та особою вашої статі.