Військовий облік жінок у 2022 році

Військовий облік жінок у 2022 році

Наприкінці 2021 року нашуміла інформація про те, що жінкам необхідно стати на військовий облік. Тоді, а саме 17 грудня 2021 року, набрав чинності  наказ Міноборони №313. Він визначав перелік професій та галузей, працюючи у яких, жінки повинні перебувати на військовому обліку. Контроль за виконанням покладено на роботодавців. У протилежному випадку доведеться сплачувати штраф 5100-8500 грн.

Проте 28 грудня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (№ 6482), згідно якого жінки мають стати на військовий облік за власним бажанням.

— Дійсно, тепер жінка може керуватися не загрозою штрафу, а лише власним бажанням, — коментує партнер, адвокат ЮК "Майстро і Беженар" Дмитро Майстро. — Виняток - медичні працівники та працівники, чия професія споріднена із медичною діяльністю: вони обов'язково мають перебувати на військовому обліку військовозобов'язаних. Вважаю це рішення логічним, адже у разі обов'язкового військового обліку жінок виникне велике навантаження на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Усіх жінок (а це мільйони) вчасно прийняти буде неможливо. Це потягне за собою штрафи, зайву оціальну напругу.

undefined