З 1 травня 2019 року набув чинності Закон «Про житлово-комунальні послуги»

Нарахування пені за несвоєчасну оплату комунальних послуг.

Так-так... Тепер споживач буде зобов'язаний сплатити пеню, розмір якої обумовлений у договорі і не повинна перевищувати 0,01 % від суми заборгованості за кожен її день. Тобто, в цілому, повна сума пені не може становити більше 100% загальної суми заборгованості.

Важливо! Якщо держава заборгувала населенню пільги або житлові субсидії, пеня нарахована бути не може. Також пеня не нараховується, якщо людині не виплачувалася зарплата з вини роботодавця і цьому є документальне підтвердження.

Відключення комунальних послуг за борги.

Так, постачальник комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу електроенергії і газу) тепер в праві обмежити чи навіть зупинити) надання послуг споживачу, якщо він не погасив у повному обсязі заборгованість протягом місяця з моменту отримання повідомлення від виконавця.

Споживач зобов'язаний забезпечити представникам постачальника комунальної послуги доступ до своєї оселі чи іншого приміщення.

Виконавець зобов'язаний виплатити споживачеві штраф, у випадку якщо не були перевищені встановлені терміни проведення аварійних і відновлювальних робіт у розмірі, визначеному законом.

У яких випадках ви повинні надати доступ до свого житла або іншого нерухомого майна?

1) цілодобовий доступ для ліквідації та запобігання аварій.

2) для встановлення або заміни обладнання, проведення техоглядів, зняття контрольних показань; все це регулюється умовами договору про надання певної ком.послуги, договору про управління багатоквартирним будинком.

Представники виконавця під час доступу до житла чи іншого об'єкту, зобов'язані:

1) надати своє посвідчення;

2) з повагою ставитися до прав споживача, утримуватися від розголошення особистої інформації споживача або його сім'ї;

3) оглядати тільки ті приміщення, в яких розміщене обладнання.

Если вы отказываетесь впускать представителей поставщика коммунальной услуги к себе в дом или офис, то это основание для того, чтобы прекратить поставку услуги. После предоставления доступа к помещению подача услуги должна быть восстановлена.

Ситуации, в которых существует угроза жизни людей, означают, что о разрешении на доступ к помещению у вас спрашивать не будут. Важнее предотвратить аварию, спасти жизни в такой момент.

Также несанкционированное проникновение в жилье или другой объект допускается, если собственник объекта отсутствует, его не могут найти ни по каким каналам связи.

Если собственник объекта присутствует в месте осмотра, но отказывается предоставить доступ, представитель поставщика коммунальной услуги должен прямо и кратко сообщить собственнику объекта о том, что в данный момент он будет вынужден произвести несанкционированный осмотр объекта.

При несанкционированном доступе в помещение представитель исполнителя составляет акт, где фиксирует сам факт доступа и описывает все происходящее. Акт подписывают все участники процесса. 

Дорогие друзья, если у вас возникли непонимания, сложности, проблемы в сфере оплаты коммунальных услуг, обращайтесь к адвокатам.

Ви можете розраховувати на нашу кваліфіковану та оперативну допомогу!