З 6 липня 2021 борги українців будуть списуватися автоматично

З 6 липня 2021 борги українців будуть списуватися автоматично

Відсьогодні повноцінно запрацювала автоматизована система виконавчого виробництва, яка буде автоматично арештовувати кошти на банківських рахунках боржників.

До цього дня, щоб списати борги, виконавчій службі треба було знаходити гроші на рахунках, надсилаючи запити всім українським банкам. Проте нерідко банки не надавали подібну інформацію, і тоді процес стягнення боргів ускладнювався.

Оскільки в квітні 2021 року Нацбанк дозволив надавати виконавчим службам не тільки інформацію про рахунки боржника, а і їх номери, залишки на рахунку, то стягувати борги стало значно простіше. 

Як це працює?

Державний чи приватний виконавець створює  в системі спеціальний запрос про наявність коштів на рахунках боржника. Запрос надійде усім банкам, що приєдналися до АСВП. В цій системі можливо також створити постанову про арешт коштів, направити банкам вимогу про списання коштів. 

Банки, які приєдналися до системи

На сьогодні до автоматизованої системи виконавчого виробництва приєднані: "Приватбанк", "ТАСкомбанк", "Універсал банк" (закрема Монобанк), "ОКСИ банк", банк "Восток", "Індустріалбанк" та "ПроКредит банк". 44 інших банка після тестування системи також планують приєднатися до неї, а ще 11 банків ведут перемовини щодо підключення до тестування.