За якою програмою надаються субсидії? Консультація адвоката

Про нововведення у нарахуванні та призначенні субсидій.

Згідно з новим рішенням Кабінету Міністрів, десь 15% одержувачів таки переоформлятимуть субсидію. Йдеться про ухвалу № 329 (27.04.18 року).

Розглянемо докладніше – у яких випадках субсидію Вам не зможуть нарахувати? Зазначимо, це стосується тих випадків, коли сім'я має авто і йому менше 5 років. Єдиний нюанс: це положення не відноситься до таких видів транспорту, як мопед або автомобіль, який вам виділили органи соцзахисту населення. Також потрібно звернути увагу тих громадян, площа квартир яких більше 120 кв. м, а будинки – 200 кв. м - з 1 травня 2018 року субсидії у них не буде. Але це положення не стосується дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

У ухвалі також ви знайдете інформацію про те, що встановлено норму на газове опалення. Її розмір на сьогодні – 4, 5 куб. м на 1 кв. м вашої площі, а що стосується електроопалення, то це 30 кВт на 1 кв. м майдану. Що робити, якщо ці норми перевищені? Тоді вам можуть призначити субсидію на понаднормову площу вашого будинку. І в цьому випадку норму буде збільшено, але не більше, ніж на 30%.

У документах йдеться і про те, що якщо вам призначають субсидію, а ви в цей момент без роботи, то ви маєте обов'язково повністю оформити цей статус безробітного у встановленому в Україні порядку. А це означає – відвідати місцевий центр зайнятості, де необхідно стати на облік.

Крім того, потрібно врахувати під час заповнення декларації про доходи, про появу нової графи «інші доходи». Саме тут необхідно внести всі дані про доходи від оренди вашого майна (якщо є).

Юристи звертають Вашу увагу на те, що певні пункти алгоритму стосуються ОТО (об'єднаних територіальних громад). Вони тепер мають право прийняти від громадян їхні документи, необхідні для оформлення субсидії. Після цього представники ЗТО зможуть передати їх органам соцзахисту.

Щодо ВПО (внутрішньо переміщених осіб), то вони мають право подати документи на субсидію без договору оренди житла. Від них вимагається лише заява та декларація, в яких потрібно вказати склад їхнього домогосподарства.

Саме за словами директора Департаменту соціальної державної допомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченка, близько 15% громадян України уточнюватимуть інфо в органах соцзахисту щодо переоформлення субсидії через запровадження зазначених нових правил. А от ті, хто отримує субсидії і не має нещодавно придбаних предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб, які декларують нульові ставки доходу, як і раніше, отримають державну допомогу і зможуть продовжити її автоматично.

Якщо у Вас залишилися питання, звертайтесь до наших спеціалістів: юристів та адвокатів, за юридичною консультацією. Наші контакти: https://advokat-mib.com.ua/contacts